Els cinemes de Valls. Expectatives no complertes (I)

Va ser segurament l’esdeveniment de l’any a Valls. A inicis de 2008 s’inaugurava el nou cinema, unes instal·lacions situades a la zona emergent del Vilar que comptaven ni més ni menys que amb 9 sales, una barbaritat comparada amb la única que hi havia al rònec cinema del carrer D’en Bosch, l’últim precedent a la capital de l’Alt Camp, que va tancar portes 5 anys enrere.  Autoritats locals, responsables de l’empresa gerent- JCA Cinemes– i vallencs i vallenques en general van omplir la sala gran, satisfets i cofois perquè Valls, que s’acostava a la xifra dels 25.000 habitants, tornava a tenir cine. I quin cine! Era una aposta decidida de ciutat, deien uns, que potenciaria el Vilar com la gran zona d’oci vallenc; d’altres, una minoria i encara amb la boca petita, ja intuïen que alguna cosa no es feia bé, com el fet d’ubicar-se en uns baixos d’un edifici de vivendes o el problema de no comptar amb un gran aparcament al seu costat.

No havia passat ni mig any que ja es veia que la cosa no funcionava del tot. Tret del boom del començament, causat principalment per l’efecte de la novetat, la resposta de la gent no havia estat l’esperada. Era l’agost de 2008 i Jaume Pros, al seu bloc Sense embuts, ja explicava  el que molts de nosaltres hem comprovat al llarg d’aquests últims anys: “És increïble que a una ciutat de més de 25.000 habitants, capital de comarca i que gaudeix d’uns cinemes nous equipats amb els últims avenços, un divendres només hi hagués un pare i un fill disposats a veure aquella pel·lícula, d’estrena, en sessió de tarda. El cinema de Valls és l’únic multicinema que hi ha a les dues comarques de l’Alt Camp i de la Conca de Barberà!”

Les expectatives posades per l’Ajuntament i, sobretot, per JCA, no s’estaven complint i, malauradament, segurament no es complirien. Al maig de 2009, un any més tard, en una entrevista feta per la periodista Anna Estallo, el gerent del cine, Miquel Cortada, deixava entreveure que la població vallenca encara no veia els cinemes com a seus i reclamava a l’Ajuntament una aposta més decidida. Reclamava la construcció d’un pont que connectés el Vilar amb el barri del Bon Sol i la creació d’una gran zona d’aparcament.

Som a 2012 i ja hem vist que segueix sense haver-hi ni una cosa ni l’altra. I, desenganyem-nos, no hi serà en un futur a mig termini. És possible que si l’arribada en cotxe als cinemes fos més còmode hi aniria més públic. Tanmateix, la impressió és que aquests “obstacles” –segons  JCA- n’amaguen d’altres que potser són més decisius.  Un d’ells, és que la gerència creu que el costum dels vallencs i vallenques de marxar fora de la ciutat per gaudir de l’oci és la principal raó que explica la poca afluència al multicinema. I que els costums costen molt de canviar. Sergi Martínez Caro, que hi porta treballant des del primer dia, explica que les expectatives no han estat les esperades i creu que tot és qüestió de confiança: “Hi ha un problema de confiança amb Valls amb tot allò que tingui a veure amb l’oci d’aquesta ciutat. Mai acabaré d’entendre com una pel·lícula que fan aquí l’has d’anar a veure fora. Si la gent confiés més amb tot el que tenim aquí, s’obririen molts més llocs al voltant dels cinemes”. Problema de confiança? És possible. La gent prefereix anar a les Gavarres? Segurament. Per què, però? El que ningú dubta és que no s’han fet bé moltes coses, tant des de la gerència com des de l’Ajuntament, sense excluir, evidentment, la població vallenca.

Costa molt –per no dir que és pràcticament impossible- endevinar-ne la causa exacta; el més probable és que sigui una barreja de molts factors. En aquest post n’hem parlat d’alguns; en el següent intentarem analitzar els que falten.

Anuncis

6 thoughts on “Els cinemes de Valls. Expectatives no complertes (I)

  1. Els cinemes només els trobarem a faltar quan els tanquin definitivament. Llavors sí, manifestacions, queixes i denúncies perque abaixen la persiana. I què haurem fet els vallencs i comarcans per mantenir-los? Res… Anant a Les Gavarres els haurem posat el peu al coll. Per norma només vaig al cinema a Valls, tret que no facin la pel·lícula que m’interessa, cosa que cada vegada passa menys, la veritat, perquè l’oferta de Valls és prou bona i actual.

    En fi, tot plegat és un déjà vu que s’ha repetit tantes vegades que sembla el dia de la marmota 😉

    Salut, Sergi!

  2. Els vallencs podriem anar al cinema tot passejant, segur que un gran percentatge de gent no auria de caminar mes de 10 m. que es el temps que es tarda a trobar aparcament. Mols posen la escusa per el seu viatget a tarraco de 3d. No saben que el 3d va a la baixa i ja es “demode”???? Espero que el cinema de valls tingui llarga vida ja que en soc un gran usuari, cartellera no sempre del meu gust, pero actual i variada, una petita oferta ludicogastronomica, zona infantil, aprop de casa ……………que cony ens queixem?????

  3. Retroenllaç: VALLS FA UN PAS ENDAVANT COM A CIUTAT « Jordi Cartanyà – Regidor d' ERC- Grup Municipal – ERC – Esquerra

  4. L’aposta de JCA Cinemes per Valls i el seu compromís per la ciutat es manté ferm com el primer dia. L’empresa ha iniciat una nova etapa de col·laboració amb l’Ajuntament que va materialitzant-se poc a poc amb petites accions promocionals. Cada setmana el Facebook de VisitaValls regala entrades als vallencs i vallenques que s’animen a contestar una pregunta molt senzilla sobre l’estrena de la setmana. A les passades festes de la Candela, JCA Cinemes va cedir la sala més gran del complex perquè 400 persones poguessin gaudir de la projecció del vídeo de les Decennalses en gran format. Són gestos que demostren un interès per apropar-se més a la gent i per convertir-se en un espai d’oci que els vallencs i vallenques sentin (molt) seu… Esperem que acabi sent un amor correspost!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s